Obcinanie paznokci – jak prawidłowo to robić?
To pytanie wbrew pozorom nie ma takiej oczywistej odpowiedzi. Można powiedzieć: „Co w tym trudnego? Po prostu to robię, nie zastanawiam się nad tym”. A jednak warto by było chwilę nad tym pomyśleć, aby później nie żałować.
Przede wszystkim należy odróżnić obcinanie paznokci zdrowych, bez zmian chorobowych, z którymi rzeczywiście nie ma większych problemów od paznokci twardych, zrogowaciałych, z tendencją do wrastania. Jeżeli do tego są to paznokcie diabetyka, to robi się z tego już całkiem poważna sprawa.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe skracanie paznokci. Jeśli bowiem dojdzie u nich do skaleczenia przez zbyt długą płytkę, to rana taka będzie się długo goić i może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, z amputacją palca włącznie.
Jakie są zatem zasady podczas obcinania paznokci?
-
Rób to raz w tygodniu lub raz na 2 tygodnie – w zależności od tempa wzrostu paznokci.
-
Przed skracaniem możesz wymoczyć stopy przez 5 minut w ciepłej wodzie z mydłem, aby je zmiękczyć – w przypadku twardych paznokci będzie to szczególnie pomocne. UWAGA! Jeśli jesteś diabetykiem, woda musi być LETNIA!
-
Użyj nożyczek do paznokci lub obcinacza – wybierz to, czym jest Ci wygodniej operować.
-
Płytkę zawsze skracaj NA PROSTO. Unikaj wycinania boków – może to spowodować wrastanie paznokcia i duże problemy.
-
Nie obcinaj zbyt krótko, aby nie doprowadzić do skaleczenia i dyskomfortu.
-
Na koniec wyrównaj brzeg paznokcia pilnikiem, aby wygładzić nierówności. Możesz delikatnie spiłować ostre kąty, aby nie raniły skóry.
I już! Udało Ci się zrobić to poprawnie! 🙂
Jeżeli masz trudności z samodzielnym obcięciem paznokci, zgłoś się do podologa. Nie zapominaj też o seniorach w rodzinie – oni często wstydzą się przyznać, że nie radzą sobie z tym i cierpią w milczeniu. Podolog zajmie się problemem i da przydatne wskazówki na przyszłość 🙂